Ağ yönetimi, bir ağ yönetim sistemi kullanarak bir veri ağını yönetme ve çalıştırma sürecidir. Modern ağ yönetimi sistemleri, sürekli olarak veri toplamak ve analiz etmek için yazılım ve donanım kullanır ve performansı, güvenilirliği ve güvenliği artırmak için yapılandırma değişikliklerini dışarı atar.
Bir Ağ Yönetim Sistemi İşini Nasıl Yapar?
Sistem; switchler, yönlendiriciler, erişim noktaları ve kablosuz denetleyiciler gibi ağ cihazlarını yönetir. Ağ öğelerinden veri toplamak için genellikle merkezi bir sunucu kullanır. Sunucu şirket içinde, özel bir veri merkezinde veya bulutta bulunabilir.
Ağdaki cihazlar, istemciler ve uygulamalar, durumlarıyla ilgili güncellemeler ile sunucuya veri gönderebilir. Ağ yöneticileri, genellikle bir web tarayıcısı veya akıllı telefon uygulaması aracılığıyla sunucuda oturum açarak ağ işlemlerini izleyebilir.
Modern Bir Ağ Yönetim Sisteminin Özellikleri
Ağ güvencesi özellikleri genellikle modern ağ yönetim sistemlerine dahil edilir. Bu özellikler, ağ performansını, kullanıcı deneyimini ve güvenliği geliştirmeye yardımcı olur. Güvence sistemleri, tam ağ güvencesi elde etmek için genellikle ağ analitiği, uygulama analizi ve politika analizinin yanı sıra yapay zeka ve makine öğrenimi kullanır.
Ağ analizi, gelen verileri önceden programlanmış operasyonel modellerle karşılaştıran ve ağ performansını iyileştirmek için raporlar üretip çıktı oluşturan ve daha işlevsel bir ağ modeli oluşturulması için fikirler sunan, işlevsel kararlar veren/verdiren bir yazılım motorudur.
Modern bir ağ yönetim sisteminin tanımlayıcı özelliklerinden biri ağ otomasyonudur. Bu, bir ağ içindeki fiziksel ve sanal cihazların yapılandırılması, yönetilmesi, test edilmesi, dağıtılması ve çalıştırılmasını otomatikleştirme sürecidir. Ağ hizmeti kullanılabilirliği, günlük ağ görevleri ve işlevleri otomatikleştirildiğinde ve tekrarlayan süreçler otomatik olarak kontrol edilip yönetildiğinde iyileşir.